Hyldeholm i vikingetiden
Følger vi øens historie mere end tusinde år tilbage, den sene del af vikingetiden, var Roskilde Fjord et vigtigt farvand. Fjorden var søvejen ind til en af Danmarks største konge- og kirkebyer, nemlig Roskilde.
Fra Hyldeholm kunne man følge de mange vikingeskibe på vej ud og ind ad fjorden. Trængslen har været stor her på det smalleste sted. For at kontrollere søvejen ind til bunden af fjorden, blev udtjente vikingeskibe slæbt ud i Peberrenden, lidt nord for Hyldeholm. Her blev skibene fyldt med sten, sænket.
Tusind år senere – 1962 – blev skibene gravet fri af fjordens mudder, og stumperne samlet inde på vikingemuset i Roskilde. Et stykke Danmarkshistorie her nord for Hyldeholm.
Hyldeholm og Nordisk Solsport
Øen i fjorden blev stedet hvor, Søren og Eila udlevede deres ide om et fællesskab, med de bevægelser som naturisme og sport blev født af i 1920’erne. Øen blev købt af Søren og Eila, for senere at blive overdraget til foreningen Nordisk Solsport. Ikke bare øen, men også den kultur og de traditioner som foreningen arvede efter Søren og Eila, værner vi til stadighed om.